Guma do żucia
Warto?
Bezpośrednio po posiłku bakterie obecne w ślinie przytwierdzają się do powierzchni zębów i w wyniku przemiany cukrów wytwarzają kwasy obniżając pH śliny. Największą aktywność pół godziny po zjedzeniu posiłku. Przy pH=5,5 znacznie zwiększa się destrukcja kryształów hydroksyapatytu i rozpoczyna się rozpad szkliwa. Żucie gumy bezpośrednio po każdym posiłku podwyższa pH śliny.
Dodatkowo gumy do żucia mogą zawierać: słodziki (ksylitol), wapń (wzmaga procesy remineralizacji szkliwa), fluor (umożliwia tworzenie bardziej stabilnych i bardziej odpornych na działanie kwasów kryształów hydroksyfluoroapatytu). Osobna grupa to gumy z zawartością nikotyny- pomagają zwalczyć nałóg palenia papierosów.
Nie warto?
Żucie gumy jest uznawane za parafunkcję, czyli nieprawidłowe, utrwalone czynności narządu żucia, odbiegające jakościowo i ilościowo od prawidłowych funkcji. Za długie żucie gumy może prowadzić do nieprawidłowośc. Najczęściej pojawiające się dysfunkcje to: napięcie oraz przerost mięśni żucia (tzw. kwadratowa twarz), przemieszczenia głów żuchwy, bóle i trzaski w stawach skroniowo-żuchwowych, przygryzanie błony śluzowej, zgrzytanie zębami.
I najważniejsze!!! Żucie gumy nie zastapi szczotkowania i nitkowania zębów!!!